Bu Blogda Ara

1 Ağustos 2020 Cumartesi

KARPAL TÜNEL SENDROMU

El parmaklarının hareket ve hissinin sağlanmasında önemli bir rolü bulunan ve median sinirin el bileği hizasında sıkışmasına verilen isimdir. Karpal Tünel Sendromu Sinir sıkışmaları içinde en sık görülen rahatsızlıktır.

Median sinir el bileğinin iç kısmında parmakları hareket ettiren tendonlar ile beraber karpal tünel denen dar bir alan içinden geçer. Görevi başparmak, işaret parmağı ve orta parmağın tamamı ile yüzük parmağının dış yarısının hissetmesini sağlamaktır. Ayrıca parmakların ince bir takım hareketleri yapmasını sağlayan kasların çalışmasında da rol alır.

Karpal tünel sendromu daha çok kadınlarda ve 40-60 yaş arasında daha sık görülür. Çoğunlukla belirgin bir sebep bulunamaz. Özellikle el bileğinin sürekli bükülü pozisyonda kaldığı durumlarda (daktilo, klavye, mouse kullanmak, elişi yapmak vb.) veya el ve el bileğine sürekli yük binen işlerde çalışanlarda daha sık görülür.

Ayrıca şeker hastalığı, romatoid artrit, hipotroidi, aşırı şişmanlık, gut gibi diğer başka problemlerin etkisiyle de ortaya çıkabilir. Gebelik döneminde vücut sıvılarının artması karpal tünel içinde basınç artışına bu da geçici olarak karpal tünel sendromu belirtilerinin oluşmasına yol açabilir.

Karpal Tünel Sendromunun Belirtileri Nedir?

Başlangıç döneminde ilk bulgular genellikle elde güçsüzlük, çabuk yorulma ve özellikle ilk üç parmağın tamamında ve 4. parmağın yarısında karıncalanma  hissidir. Karpal Tünel sendromu olan hastalarda ilerleyen dönemlerde ağrı şiddetlenirken parmaklarda uyuşmaların başladığı görülür. Ağrı ve uyuşukluk hissi genellikle geceleri hastayı uykudan uyandıracak kadar şiddetli olabilir ve belirtiler hasta ellini salladığında ve bileğini hareket ettirdiğinde azalır. Çok ilerlemiş vakalarda başparmak tabanı etrafındaki kaslarda erime ve buna bağlı başparmakta güçsüzlük ortaya çıkar. Hastanın sakarlık olarak tarif ettiği bardak tabak kırma miktarında artma meydana gelir.

Karpal Tünel Sendromunda Teşhis Nasıl Konulur?

Klinik muayene bulguları ve hastanın şikayetleri genellikle teşhis için yeterlidir. Ancak kesin tanı için sinir içindeki elektrik sinyallerinin taşınıp taşınmadığını gösteren EMG (elektromyografi) tetkiki de mutlaka yapılmalıdır.

Karpal Tünel Sendromunun Tedavisi Nedir ?

EMG tetkiki ile hafif -orta veya şiddetli sıkışma (karpal tünel sendromu) tanısı konulabilir. Hafif dereceli döneminde el bileği hareketlerinin kısıtlanması ve alınacak antienflamatuvar ilaçlar semptomları hafifletebilir. Kortizon enjeksiyonları da sinir etrafındaki şişlikleri azaltarak semptomların gerilemesine yardımcı olabilir.

Bileklik kullanmasına rağmen birkaç ay süresince geçmeyen hafif dereceli Karpal Tünel Sendromlarında ameliyat gerekir.

Orta veya şiddetli Karpal Tünel Sendromu saptandığında konservatif tedavi ile vakit kaybetmeden cerrahi tedavi gerekir. Orta dereceli sıkışması bulunan hastalarda genellikle ameliyattan hemen sonra ciddi rahatlama olurken, EMG de şiddetli şıkışma bulgusu olan hastalarda; ameliyat sonrası ilk ay içinde ameliyata bağlı şişlikler nedeni ile sinirdeki sıkışma devam edeceğinden şikayetlerde artma bile olabilir. Ancak ilk aydan sonra şikayetlerde belirgin bir azalma hissedilir. İyileşme dönemi sinirdeki hasara bağlı olarak 3-6 ay arasında değişebilir. Bazı çok ağır ve geç kalınmış olgularda ameliyattan sonra şikayetler azalmakla beraber tam olarak ortadan kalkmayabilir. Hastanın sigara içmesi, yeterince beslenmemesi, ileri yaşta olması gibi faktörler cerrahi tedaviden alınacak sonucu olumsuz olarak etkiler.