Kefir Ne Zaman Bulundu?
Kefir ilk olarak dünyaya
Kafkaslardan yayılmıştır. Tarihi yüzyıllar öncesine dayanır. Kefir de yoğurt
gibi sütün mayalanması ile elde edilir. Yoğurda göre daha asidiktir PH sı 4
civarındadır. Süt 18-24 saat de oda ısısında kefir mayası ile beklediğinde
kefir içeceği elde edilir. Batı 1900 lü yılların başında kefir ile tanıştı.
Kefirin Faydaları Nelerdir?
Kefirin bugüne kadar birçok faydası
ortaya çıkarılmıştır.
1-
Kefir zengin bir besin kaynağıdır: Kefir
Protein-Kalsiyum-Fosfor-Magnezyum- Vitamin B12-Vitamin B2 ve D vitamini
içermektedir.
2-
Probiyotikdir: Yoğurttan daha güçlü bir
probiyotikdir. Bağırsak florasını
güçlendirerek, sindirim problemlerini düzenler ve kabızlığı önler
3-
Antibakteriyel etkilidir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kefir birçok faydalı bakteri
içerir bu bakterilerin bazı zararlı bakterileri öldürerek bazı enfeksiyon
hastalıklarını önlediği gösterilmiştir.
4-
Kanserle mücadele eder: Bazı kanser hücreleri
ile savaşarak kanser oluşumunu engellediği bilinmektedir.
5-
Detoks etkisi vardır.
6-
Osteoprorozu engeller: Kalsiyum kaynağı olmasının yanında zengin bir K2 vitamin kaynağıdır. Bağırsakta K2 vitamini üreten bakterilerin
çoğalmasını sağlar. K2 vitamini D vitamini gibi osteoporoz tedavisinde faydalı
bir vitamindir.
7-
Laktoz intoleransı nedeni ile süt ürünü
kullanamayanlar kefiri güvenle tüketebilir. Kefir mayası sütün içinde bulunan
laktoz proteinini parçalayarak faaliyet gösterir. Laktoz(süt proteini) allerjisi olanlar bu nedenle kalsiyum kaynağı
olarak rahatça kefiri tüketebilir.
8-
İmmün sistemi güçlendirerek alerjik hastalıklar
ve astım ile mücadeleyi kolaylaştırır.
9-
Kollesterolü düşürür.
10-
Tansiyon düşürücü etkisi vardır.
11-
Yara iyileşmesini hızlandırır.
12-
Elde edilmesi kolay ve Ucuzdur. Kefirin evde yapılması kolaydır. Piyasada bulunan kefirlerde raf ömrünü
uzatmak için katkı maddesi bulunabilirken evde yapılan kefir tamamen doğaldır. Bu nedenle düzenli kefir tüketilmesi istenilen
hastaların evde kendi kefirini üretmesini öneriyoruz.
Osteoporozda Kefirin faydası
nedir?
Osteoproz kemik kaybı ile sessiz
ilerleyen ciddi bir hastalıktır. Çoğu zaman hastalara ancak kırık meydana
geldiğinde tanı konulabilmektedir. Özellikle menapoz sonrası kadınlarda sık
görülmekle birlikte erkeklede de osteoproz görülmektedir. Osteoprotik hastada
basit düşmeler ile kalça, omurga, kol ve ön kol kemiklerinde kırıklar meydana
gelebilmektedir. Özellikle 65 yaşından
sonra yetersiz kalsiyum alımına bağlı olarak kadınlarda daha sık osteoproz
meydana gelmektedir. Osteoporozu önlemede en önemli etken diyet ile yeterli
kalsiyum alınmasıdır. Özellikle sabah aç karnına düzenli olarak içilen 1 bardak
(200 ml) kefirin osteoprozu önlediği
bilimsel çalışmalar ile gösterilmiştir. Evde yapılması kolay olan bu içeceğin
düzenli tüketilmesini öneriyoruz.
Evde Kefir Nasıl Yapılır?
Evde kefir üretebilmek için
öncelikle kefir mayasına ihtiyaç vardır. Kefir mayası aktarlarda satılmaktadır.
Bir kez satın alındığında bu maya sürekli çoğalarak büyümektedir. Bu nedenle
her defasında bu mayanın kulllanılması yeterli olmaktadır. Günlük süt
kullanılması önerilmektedir. Çiğ süt kullanımı önerilmemektedir. Dikkat edilmesi
gereken en önemli bir nokta mayalama yapılırken cam veya seramik kap
kullanılmalı ve oda sıcaklığında 18-24 saat bekletilmedir. Boza kıvamına
geldikten sonra plastik süzgeç kullanılarak maya kısmı süzülerek ayrılır.
Bu
maya tekrar kefir yapımında kullanılır.
Ayrılan sıvı kısım buz dolabında 24 saate kadar muafaza edilebilir.
Kefir fazla mayalandığında ekşimsi tat
oluştuğu için içimi zor olabilir. Bu durumda içerisine bal- süt ilavesi veya
tarçın konularak içilmesi önerilir. Kefir her yaşta güvenle içilebilir.
Literatür.
1-Benjamin C. T. Bourrie P.
Willing and Paul D. Cotter. The
Microbiota and health promoting characteristics of the fermented beverage kefir.
Frontiers in Microbiology 2016. 1-17
2- Yu Tu M., Chen H.L, Tung Y.T, Kao
C.C, Hu F.C, Chen C.M. Short term effects of kefir fermented milk consuption on
bone mineral density and bone metabolism in a randomized clinical trial
osteoporotic patients. Plos One December 10, 2015
3.Chen HL, Tung YT, Chuang CH, Tu
MY, Tsai TC, Chang SY, Chen CM. Kefir improves bone mass and microarchitecture
in an ovariectomizen rat model of postmenapausal osteoporosis. Osteoporos İnt.
26(2): 589-99, 2015
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder