Gut Nedir?
Eklemlerde Monosodyumürat Kristallerinin birikmesi sonucu oluşan ağrılı tabloya gut hastalığı denir.
Gut Nasıl Başlar?
Vucutta ürik asidi parçalayan enzim eksikliği gelişmesi sonrasında ortaya çıkar. Buna bağlı olarak kanda ürik asit yükselmeye başlar. Erişkinlerde kanda ürik asit 6,8 mg/dL seviyesinin üzerine çıktığında Eklemlerde monosodyumürat kristalleri birikmeye başlar.
Gut Hangi şikayetle Başlar?
En sık ayak başparmak ekleminde ani başlayan kızarıklık ve ağrı şikayeti ile hastaneye gelir. Gut atağı genellikle ürik asit yükseltici gıdalar ile beslenme sonrasında meydana gelir. Gut hastalığı dönem dönem ataklar halinde seyreder.
Gut Kimlerde Görülür?
Toplumda görülme sıklığı ortalama %1.4 dür. Erkeklerde 40-60 yaş arasında, kadınlarda ise 60 yaşından sonra daha sık görülür. Erkeklerde görülme sıklığı 4-9 kat fazladır.
Gut Hastalığından Nasıl Korunulur?
A-Obezite var ise kontrollü şekilde kilo vererek
B-Yüksek ürik asit içeren besinleri azaltarak(Diyetisyen kontrolü ile)
a- Kırmız et
b- Deniz ürünleri
c- Alkol alımını
d-Şeker alımını
e-Sakatat alımını
-Sıvı alımını artırarak
Gut Hastalığının Evreleri Nelerdir?
1-Semptomsuz ürik asit yüksekliği
2- Akut eklem ağrısı
3- Kronik dönem
Gut Hastalığı Vücutta hangi hasarlara yol açar?
Ürik asit yüksekliği böbrek taşı oluşumu ve eklem kıkırdağı harabiyetine yol açar. Eklem tutulumu en sık ayak başparmağında görülür, sonra ayak bileği, topuk, diz, el bilek ve parmak eklemlerini tutabilir. Eklem kıkırdağı hasarı yanında tendon hasarı da yapabilir.
Gut Hastalığını tanısı nasıl Konulur?
Kesin tanı; eklemden enjektör ile alınan sıvının, mikroskop altında incelenmesi ile konulur. Sağlıklı eklem sıvısında ürik asit kristali bulunmaz. Ancak her eklemden enjektör ile sıvı alınamayabilir. O zaman kan ürik asit seviyesi bakılır. Gut hastalığı genellikle gece başlar ve hasta hekime ulaşana kadar kan ürik asit seviyesi normale döner. Bu nedenle ağrı başladığında ilk 8 saat içerisinde kanda ürik asit yüksekliğini saptamak daha kolaydır.
Akut Gut Atağı nasıl tedavi edilir?
Akut atağın tedavisi sadece ağrı kesici tedavidir. Nonsteroid analjezikler ve kolşisin, buz tatbiki ve istirahat ile ağrı geçirilir.
Asıl tedavi tekrardan Gut atağı geçirilmesinin önlenmesidir. Bunun için diyetisyen desteği ile ürik asit oluşturucu besinlerden uzak durma, obezite varsa kilo verme ve ürik asit düşürücü ilaçlar ile tedavi ön plana çıkar. Bunlar içerisinde en önemlisi kesin tanı konulduktan sonra Diyet ile atak gelişimini kontrol altına almaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder