Bu Blogda Ara

2 Nisan 2020 Perşembe

TASAL KOALİSYON


Tarsal koalisyon nedir ?

Tarsal koalisyon iki veya daha fazla ayak kemiği arasında doğuştan oluşan anormal bağlantıya denir.
En sık görülen tarsal koalisyon türü;Talus ve kalkaneus kemikleri arasında(talokalkaneal)  ve kalkaneus ve naviküla kemikleri arasında (Kalkaneonaviküler)  görülür.


Tarsal Koalisyon görülme sıklığı nedir?
Toplumdaki insanların   %0.03- 1'inde Tarsal Koalisyon görülmektedir.

Tarsal koalisyonun nedeni nedir ?
Tarsal koalisyonun kesin  nedeni bilinmemektedir. Çocuğun anne karnındaki gelişimi esnasında oluştuğu bilinmektedir. Genetik geçiş bildirilmiştir. Tarsal koalisyon saptanan hastada diğer ayakta da görülme sıklığı %50-60 dır.

Tarsal koalisyon kaç tiptir?
Tarsal koalisyon kemikler arasındaki yapışıklığın Yumuşak doku(fibroz ve kıkırdak) ve Kemik doku olmasına göre iki tipe ayrılır.

Tarsal Koalisyonda şikayet nedir?
Tarsal koalisyon doğumsal bir hastalık olmasına karşın bebeklik döneminde şikayete yol açmaz, hastalar genellikle 12- 16 yaşları arasında ağrı nedeni ile doktora gelir. Ağrı tarsal koalisyonun yerine göre farlılıklar gösterir. Çocuk spor yaptıktan sonra, özellikle engebeli arazide koştuktan sonra ağrı ortaya çıkar. Çocuk büyüdükçe düz tabanlığında ilerlemede oluşabilir.

Tarsal Koalisyonda fizik muayene bulguları nelerdir ?
Ana muayene bulgusu düz tabanlığı bulunan hastada bazı ayak bilek kemikleri arasındaki eklem hareketinin azalmasıdır. En önemli bulgusu normal ayaklarda hasta parmak ucuna yükseldiğinde topuk kemiği bir miktar içe döner. Tarsal koalisyon varlığında topuk kemiğindeki bu içe dönme gerçekleşmez. Tarsal koalisyonlu hasta ayak dış kenarına basarak yürüyemez.


Tarsal koalisyonda tanı nasıl konulur?
Fizik muayene bulguları ile tarsal koalisyondan şüphelenilir. Ancak bunun radyolojik görüntüleme yöntemleri ile kesinleştirilmesi gerekir. Eğer fibröz veya kıkırdak tarsal koalisyon var ise röntgen ile tanı konulamaz, fibröz koalisyonda kesin tanı MR ile konulur. Kıkırdak tarsal koalisyonda  10 yaşından önce röntgende tanı konulması zordur, 10-12 yaşından sonra kıkırdak doku kemikleşmeye başladığında röntgen bulgusu belirgin hale gelir. Bu nedenle 10 -12 yaşından önce ağrı şikayeti ile doktora gelen hastalarda tanı koymak zor olabilir. Bu hastalarda takip devam ettirilmeli bunun 10-12 yaşından sonra belirginleşebileceği aileye anlatılmadır.

Tarsal koalisyonun tedavisi nedir ?
Ayak ağrısı ile gelen çocuklarda öncelikli tedavi özel yapım tabanlıklar veya ayakkabılardır. Eğer ağrı azalıyorsa başka bir tedaviye gerek yoktur. Yeterli olmaz ise cerrahi tedavi gerekir. Cerrahi tedavide kemikler arasındaki yapışıklık kesilerek çıkartılır. Eğer iki  kemik arasındaki yapışıklık eklem yüzeyinin %50 sinden az ise, kemiğin çıkarılması şikayetleri azaltır. %50 den fazla ise o zaman cerrahi tedaviden kaçınmak gerekir, ağrı geçmiyor ise kemikleri dondurmak (artrodez) iyi bir seçenek olabilir.
Şikayete yol açmayan tarsal koalisyonda tedaviye gerek yoktur.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder