Halka arasındaki yanlış inanışın tersine kuyruk sokumu çekilmesi her kuyruk sokumu ağrısında yapılmaz. Kuyruk sokumu çekilmesi çok nadir durumlarda uygulanan bir işlemdir.
Kuyruk sokumu ağrısı nedenlerinin başında birinci sırada kuyruk sokumu kemiği kırığı vardır. Oturarak düşme sonrası sık kırık meydana gelir. Genellikle kuyruk sokumu kemiği kırıldığında öne doğru eğilir. Halk arasında sınıkçı olarak tabir edilen, hiç bir tıbbi eğitim almamış kişiler tarafından makattan yapılan müdahale ile kuyruk sokumu kemiğine çekme işlemi yapıldığına şahit oluyoruz. Bu işlem çok ağrılı bir işlem olup kırığı geçici olarak düzeltir, sonra kasların çekmesi ile kırık eski haline döner. Bu nedenle sadece kuyruk sokumu kemiği kırıldığında çekme işlemi uygulanmaz. Kendi haline bırakılan kemik 6 haftada kaynar ve ağrı geçer.
Tıbbi olarak kuyruk sokumu kemiğinin çekilmesi için tek şart vardır. O da kuyruk sokumu kemiği çıkığıdır. Eğer hasta travma sonrası 3 gün içinde gelirse yani akut çıkık varlığında ameliyathanede anestezi altında çekme işlemi( Tıbbi adı redüksiyon) uygulanır. Eğer 3 günden eski çıkık ise çekme işleminin faydası yoktur, bu nedenle yapılmaz
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder