Bu Blogda Ara

27 Haziran 2020 Cumartesi

TROKANTERİK BURSİT

Bursa nedir?
Vücutta eklem çevresinde veya kemik çıkıntılar üzerinde bulunan koruyucu keselere “BURSA” denilir. Bursaların içerisinde eklem zarına benzer bir zar mevcuttur. Görevleri sürtünmeyi azaltmak ve hassas yapıları basınçtan korumaktır.
Bursit nedir?
Bursaların içerisinde bulunan zarın:
1-Travma veya zorlanma,
2- Mikrobik iltihap ile veya  Romatizmal hastalıklar ile kalınlaşarak sıvı yapması sonucu ortaya çıkan ağrılı duruma  “BURSİT” denilir.
Kaç tip Bursa vardır?
2 tip bursa vardır. Birincisi doğuştan vücudumuzda var olan bursalar, diğeri de bazı hastalıklar sonucu sonradan oluşan bursalardır. Sonradan oluşan bursalar tekrarlayan  travmalar ve sürtünmeler sonucunda oluşur.
Trokanterik  bursit nedir?
Kalça dış kenarında bulunan kemiğin (tokanter major kemiği) üzerinde bulunan bursanın hassas ve ağrılı hale gelmesidir. Tek taraflı olabileceği gibi iki kalçada da aynı anda oluşabilir.
Trokanterik bursit kimlerde görülür?
Her yaş grubunda görülebilmekle birlikte orta yaş bayanlarda daha sık görülmektedir.
Trokanterik bursit nasıl oluşur?
Direk travma sonrası oluşabileceği gibi, uzun süreli yürüme, özellikle (trekking tarzı) dağ-tepe yürüyüşleri sonrasında veya  çok fazla merdiven kullanımı sonrasında sık ortaya çıkar.
Skolyoz gibi omurga eğriliği varlığında, kalça ve bel hastalığı varlığına bağlı duruş bozukluğu varlığında, romatizmal hastalık varlığında, kalça protezi olan hastalarda sıklığı artabilir.
Trokanterik bursitin belirtileri nelerdir?
Kalçanın yan kısmındaki kemik çıkıntı üzerinde ağrı şikayeti ile gelir. Hastanın kalça eklemi hareketleri genellikle ağrısız ve normaldir.
İleri dereceli bursitlerde kalça arkasına yayılan ağrı şikayeti siyatik hastalığı ile karışabilir.
Genellikle hasta taraf  üzerine yan yatırlamaz, ağrı artar.
Kalça kenarındaki kemik çıkıntı üzeri bastırmakla ağrılıdır. Yürümek ve merdiven çıkmak ağrıyı artırabilir. Alçak sandalyeden kalkarken veya arabadan inerken ağrı artar.
Bursit tedavisi nasıl yapılır?
Bursit tedavisi nedene yönelik yapılır. Aşırı kullanma veya sürtünme sonucu oluşan bursitlerde antienflamatuvar(ödem çözücü) ilaçlar ve istirahat tedavisi birinci seçenektir. Gerekirse baston bile kullanılabilir. İlaç ile geçmez ise steroid (kortizon) enjeksiyonu veya fizik tedavi uygulanabilir. Kronikleşmiş bursitin tedavisinde cerrahi olarak çıkartılması ve altta yatan kemik çıkıntının törpülenmesi gerekebilir. Enfeksiyona bağlı oluşan bursitlerde enjektör ile içerisindeki sıvı çekildikten sonra uygun antibiyotik tedavisi ile tedavi yapılır, gerileme olmaz ise ameliyat ile kesenin çıkarılması gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder